AHKAAMU-SYSAR’I


AHKAAM

Ahkaam nyaeta jama’ tina hukm atawa hukum.

Hukum nurutken lughah (elmu basa) nyaeta “Istbaatu syaein ‘alaa syaein,” hartina “netepken hiji perkara kana hiji perkara”.

Katetepan eta aya ditangtukeun ku:

  1. SYAR’I, anu disebut Hukum-hukum Syara’ (Ahkaamu’s Syari’).
  2. ‘AQAL, atawa akal, anu disebut Hukum-hukum ‘Aqal.
  3. ‘ADAT, atawa adat, anu disebut Hukum ‘Adat

 HUKUM-HUKUM SYARA

  • Syara’ atawa Syari’at hartina aturan, wet, undang-undang atawa agama
  • Hukum Syara’ nyaeta kaputusan atawa katetepan anu ditujukeun ku Syar’i ka sakabeh Mukallaf, kalawan bersifat pamaredih atawa pilihan (wenang).
  • Syar’i hartina anu nyipta Syari’at. Anu dimaksud ku Syar’i dina agama nyaeta Allah Swt anu nganepikeun Syari’at ku jalan wahyu ka Rasul-Na, Nabi Muhammad Saw.
  • Lamun jolna lain ti Syari’ (Allah), atawa katampana lain ti Rasulullah eta hukum lain hukum Syara’ sarta lain Syari’at Islam.
  • Mukallaf hartina “jelema anu kapapancenan ku hiji perkara”. Di dieu anu dimaksud nyaeta “jelema anu sehat akalna, ges sawawa (baligh) sarta kadatangan Islam atawa penerangan Islam”.
  • Hukum-hukum Syara’ eta aya dina Qur’an jeung Hadits anu Shahih (Sunnah Rasul)
  • Henteu sakabeh anu aya dina Qur’an jeung Hadits Shahih eta disebut hukum Syara’, sabab didinya aya oge dongeng-dongeng, misil-misil, tuntunan-tuntunan; i’tibar anu ngandung didikan jeung tuladan sarta penerangan anu taya sangkut pautna jeng hukun Syara’
  • Kulantaran kitu, anu disebut hukum Syara’ teh, ngan wungkul anu ngabogaan sifat pameredih jeung pilihan (jaaiz, wenang).
  • Pamaredih Syara’ eta aya dua rupa:
  1. Pamaredih sangkan dipigawe, disebut parentah atawa amr (amar).
  2. Pameredih sangkan teu dipigawe atawa ditinggalkeun, disebut larangan atawa nahy (nahyu).
  • Amr (parentah) Syara’ ka Mukallaf aya dua :
  1. Parentah anu keras, disebut wajib
  2. Parentah anu teu keras, disebut sunnat.
  • Nahy (larangan) Syara’ ka Mukallaf aya dua:
  1. Larangan anu keras, disebut haram.
  2. Larangan anu teu keras, disebut makruh.
  • Sedengkeun hukum anu bersifat pilihan atawa wenang eta ngan aya hiji nyaeta anu ku Syari’ (Allah) dibere kabebasan, teu halangan dipigawe sarta teu salah lamun ditenggalkeun, disebut:
  1. Jaaiz, halal atawa mubaah.

 

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s